Gezegende Feestdagen

We wensen u gezegende feestdagen toe in de komende tijd. De dagen worden alsmaar korter en de nachten alsmaar kouder. De gezelligheid van de huiskamer wordt weer opgezocht en de periode van lekker eten en cadeautjes lijkt weer aangebroken te zijn. Toch hebben de komende feestdagen ook een diepere dimensie dan enkel lekker eten, gezelligheid en cadeautjes. Traditioneel wordt tijdens het kerstfeest de geboorte van Jezus gevierd. Voor veel christelijke kerken is het naast Pasen en Pinksteren één van de belangrijkste feesten in het jaar.

Het is moeilijk vast te stellen wanneer Jezus precies geboren is. De Bijbel verhaalt enkel de gebeurtenissen en een globaal jaar, maar niet de geboortedag. Verjaardagen werden niet in die tijd en zeker niet in de joodse cultuur van die tijd gevierd. Het is veel waarschijnlijker dat de geboortedag ergens in de zomer was. Toch vindt de herdenking van de geboorte van Jezus traditioneel plaats op 25 december. Niet zozeer vanwege de accurate datum, maar meer dat er op die dag in het begin van het christendom reeds een feest werd gevierd.

Eén van de aspecten waarom het christendom zo snel kon groeien in Europa, was dat de reeds bestaande feesten werden gekerstend. Feesten die reeds bestonden in de godsdiensten van de heidense stammen kregen een nieuwe christelijke betekenis. In de noordelijke gebieden van Europa werd rond 21 december het midwinterfeest gevierd. De kortste dag van het jaar en de terugkeer van het (zonne)licht werd dan feestelijk begroet. In het zuiden van Europa werd op 25 december de zonnegod Sol Invictus (de onoverwinnelijke zon) gevierd. Jezus wordt in de Bijbel het licht van de wereld genoemd (Johannes 8:12). Terecht of onterecht werd de echte geboorte van het licht, Jezus Christus, rond de 4e eeuw gekoppeld aan de heidense geboorten van het licht.

In veel Adventkerken vindt je dan ook geen viering van het kerstfeest op de exacte datum van 25 december of een kerstavondviering op 24 december. Verreweg de meeste Adventkerken kiezen de dichtstbijzijnde zaterdag (Sabbat) waar ze dan een speciale dienst hebben in de ochtend.

Hoewel de datum van het kerstfeest voor christenen een dubieuze oorsprong heeft, is wat herdacht wordt in de kerken van een hele andere orde. De geboorte van Jezus en zijn latere leven, dood en opstanding vormen de kern van het christelijk geloof. Het leven van Jezus liet zien hoe God dacht over de mensheid, hoe hij om wilde gaan met de mensen en welke waarden en normen hij belangrijk vond. Het onschuldig sterven van Jezus bracht een eeuwige verzoening tussen God en de mens. En zijn opstanding bracht hoop en zekerheid dat de dood niet het laatste woord heeft. Dit vormt de blijde boodschap die Jezus en zijn volgelingen verkondigen, ook wel het eeuwig evangelie genoemd.

Hoe erg het ook mag worden, hoe donker de dagen ook mogen zijn, hoe uitzichtloos de wereld mag overkomen, Jezus roept iedereen op om niet op te geven. Jezus roept juist op om je in te blijven zetten voor je medemens. En lukt dat niet altijd, laten we wel eens een steek vallen of slaan we de plank flink mis, dan hoeven we niet bang te zijn, alles is vergeven. Zelfs de dood is overwonnen.

Dat is een prachtige boodschap van hoop en licht in deze donkere koude dagen. Een boodschap die je het hele jaar door in de kerken kunt horen, maar in het bijzonder tijdens de komende feestdagen.

Reacties zijn gesloten.