Een nieuw jaar, een nieuwe locatie

Op zondag 14 januari vond de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van de Federatie plaats. Alle ouderlingen, predikanten, departementsverantwoordelijken, leden van het federatiebestuur en enkele buitenlandse gasten, waren uitgenodigd om een zegen te vragen voor het nieuwe jaar.

Vrijwilligers die de Nieuwjaarsreceptie mogelijk hebben gemaakt.
© foto-credit: Serge DE MUYNCK

Gebruikelijk vond de nieuwjaarsreceptie plaats in Hasselt, maar door omstandigheden kon dat dit jaar niet doorgaan. In Buzet werd een goede zaal gevonden waar een heerlijk warm buffet genoten kon worden. Zoals elk jaar werd de maaltijd verzorgd door leden uit de gemeente Hasselt, onder leiding van Ghislaine HEINZE-VANRUSSELT. Verschillende vrijwilligers uit verschillende kerken in België hielpen mee in de bediening.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie is het ook gebruikelijk dat de voorzitter van de federatie, Jeroen TUINSTRA, terug- en vooruitblikt in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij benadrukte dit jaar zijn zorg dat het “Christelijk rechts” in Amerika zo gretig de verkiezingen van president Donald Trump omarmen en nog steeds steunen. Aangezien wij als Adventkerk Amerikaanse wortels hebben en ook behoren tot de rechterflank van het Christendom, mogen we hier best oog voor hebben.

De voorzitter benadrukte verder dat het belangrijk was om een kerk te worden die klaar is voor de toekomst. “Een kerk die klaar is voor de toekomst gaat de problemen van de samenleving niet uit de weg. Kerk zijn in de samenleving is vies en hard werkt. Het is niet goed als we als kerk ons veilig terugtrekken achter onze muren. Maar we moeten het zout der aarde zijn.”
Verder concludeerde hij dat we meer aan gelijkheid mogen doen binnen onze kerk en dat we ons meer moeten concentreren op de opdracht die in het scheppingsverhaal ligt dan de theologische strijd om de letterlijkheid. Een kerk die klaar is voor de toekomst, hoe lang die toekomst ook mag zijn, moet zich bezig houden met het bestrijden van elke ongelijkheid in de samenleving en het onderhouden van de schepping. Twee elementen die, ongeacht hoe we dit lezen, naar voren komen in het scheppingsverhaal.

De huidige voorzitter, Jeroen TUINSTRA, in gesprek met de voorgaande, Reinder BRUINSMA.
© foto-credit: Serge DE MUYNCK

De voorzitter sloot af met de wens dat het federatiekantoor het de komende maanden te druk mag krijgen met alle verzoeken tot ondersteuning van projecten van gemeenten. Gemeenten dienen daartoe niet te vragen welke plannen de Federatie voor hen heeft, maar welke plannen de gemeenten hebben waarbij de Federatie kan ondersteunen.

Met bijna 100 aanwezigen en vertegenwoordiging van de Frans-Belgisch Unie door Karel DENTENEER en de Nederlandse Unie door Enrico KARG, mogen we terugblikken op een geslaagde dag.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.