Wat is de Frans-Belgische Unie?
In de eerste plaats is het een niveau in ons wereldwijde kerkelijke organigram. Haar doel is tweeledig: een schakel zijn tussen de Algemene Conferentie, die in Europa vertegenwoordigd wordt door de Inter-Europese Divisie, en de Federaties; en de Federaties ondersteunen in hun missie. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van publicaties, diensten, het organiseren van evenementen of cursussen, of het ter beschikking stellen van materiaal of personeel.
De Frans-Belgische Unie verenigt drie federaties en drie landen: onze Belgisch-Luxemburgse Federatie (en dus twee landen) en de twee Franse federaties (Noord en Zuid). Het hoofdkantoor van de Unie bevindt zich in Dammarie-les-Lys, ten zuidoosten van Parijs.
Wie zit er in de Frans-Belgische Unie?
Het is een groep van een vijftiental medewerkers die samen instaan voor de administratie, het beheer van de departementen, het secretariaat en de financiën. Sommige namen en gezichten zijn je wel bekend: Philippe Leduc, onze vorige Jeugdverantwoordelijke, Ruben de Abreu en Pascal Rodet, recentelijk versterkt door Jethro Camille, Karin Eloidin en David Milard. Vijf keer per jaar komt het Uitvoerend Comité van de Unie, bestaande uit de bovengenoemde leiders, de voorzitters van de drie federaties, de vertegenwoordiger van de Campus Salève en 6 leken-leden, bijeen om belangrijke beslissingen te nemen of goed te keuren op het gebied van werving of samenwerking, budgetten, projecten, etc. De meest recente vergadering vond plaats op zondag 21 april.
Wat zijn de uitdagingen voor de Frans-Belgische Unie?
De uitdagingen zijn talrijk en complex. Een religieus lichaam vertegenwoordigen in een geseculariseerd en niet-confessioneel gebied betekent geconfronteerd worden met aanzienlijke administratieve obstakels, om nog maar te zwijgen van de vele beperkingen in verband met wetten, praktijken en procedures die van land tot land verschillen. Het is ook een uitdaging op multicultureel gebied als het gaat om het verspreiden van het evangelie, wat onze belangrijkste missie blijft. Het op evenwichtige wijze samenbrengen van zoveel verschillende nationaliteiten, culturen en gevoeligheden vergt enorm veel geduld, dialoog en communicatie. Een grote uitdaging voor de Unie is daarom om elk gebied te begrijpen, zich erop aan te passen en te voorzien van materiaal en diensten die overeenkomen met de specifieke behoeften.
Als je meer informatie wilt, ga dan naar de website van de Frans-Belgische Unie of neem contact op met de verantwoordelijken.